
Restauracja w Toruniu
Opis:
Pan Jacek G. prowadzi restaurację w Toruniu od 2015 roku. Głównym czynnikiem wpływającym na pogorszenie kondycji finansowej były drastyczne podwyżki cen energii elektrycznej, które w niektórych przypadkach wzrosły nawet o 400% - 500%. Wysokie rachunki za prąd stanowiły istotne obciążenie dla budżetu restauracji, co znacząco wpłynęło na jej płynność finansową i zdolność do regulowania bieżących zobowiązań.
Zobowiązania finansowe:
Pan Jacek G. posiada zadłużenie w siedmiu instytucjach finansowych:
-
Credit Agricole Bank Polska S.A. – 2 005,98 zł
-
Bank Handlowy S.A. – 26 823,21 zł
-
BNP Paribas Bank Polska S.A. – 156 851,75 zł
-
Bank Millennium S.A. - 307 278 zł
-
Bank Gospodarstwa Krajowego - 120 000 zł
-
Santander Leasing S.A. - 8 988 zł
-
Prywatna firma - 3 228,75 zł
Łączna suma zadłużenia wynosi 625 175,69 zł.
Umorzono kapitał o kwocie 138 426 zł oraz odsetki w wysokości 294 332,09 zł.
Zatwierdzony plan spłaty zobowiązań zakłada:
-
Wierzyciele będącymi bankami lub instytucjami pożyczkowymi z sumą wierzytelności powyżej kwoty 200 000 zł (grupa I) – 100% spłaty wierzytelności w 96 ratach, z umorzeniem całości odsetek i innych kosztów ubocznych.
-
Wierzyciele będącymi bankami lub instytucjami pożyczkowymi z sumą wierzytelności od kwoty 100 000 zł do kwoty 200 000 zł (grupa II) – 50% spłaty wierzytelności w 120 ratach, z umorzeniem całości odsetek i należności ubocznych.
-
Wierzyciele będącymi bankami lub instytucjami pożyczkowymi z sumą wierzytelności poniżej kwoty 100 000 zł (grupa III) - 100% spłaty wierzytelności w 24 ratach, z umorzeniem całości odsetek i innych kosztów ubocznych.
-
Wierzyciele będący instytucjami leasingowymi (grupa IV) - 100% spłaty wierzytelności w 4 ratach.
-
Wierzyciele handlowi – kontrahenci dłużnika (grupa V) - 85% spłaty wierzytelności w 6 ratach, z umorzeniem całości odsetek i innych kosztów ubocznych.
Podsumowanie:
Redukcja zadłużenia poprzez zawarcie układu z wierzycielami, mająca na celu zmniejszenie salda zobowiązań, stworzyła nową perspektywę rozwoju firmy oraz zapewniła jej stabilność i bezpieczeństwo. Dodatkowo, poszerzenie oferty o posiłki pracownicze przyczyniło się do zwiększenia dochodów firmy oraz wzmocnienia jej pozycji na lokalnym rynku.


